Házirend

CSODAGOLÓ HÁZIREND


Kérünk minden kedves Lovasunkat, hogy a Házirendet figyelmessen olvassa el, valamint az oldal alján található nyilatkozatot, kitöltve és aláírva hozza el, következő lovasórájára. Köszönjük!

I. Bejelentkezés

1. A lovardában lovaglás csak előzetes egyeztetés alapján történhet. Időpont egyeztetés a  megadott telefonszámokon lehetséges.

2. A bejegyzett időpont lemondása az aktuális napot megelőző napig díjmentes. Az adott napon  történő lemondás esetén az óradíj 50%-a kifizetendő.

II. Lovardai tartózkodás

1. A karámokba, vagy a bokszba belépni csak oktató felügyelete, vagy engedélye mellett lehet.

2. A lovakat etetni csak felügyelet, vagy engedély mellett lehet, miután az oktató meggyőződött az adni kívánt nasi milyenségéről és az etetni kívánt ló kilétéről.

3. Az istállókban tilos hangoskodni, szaladgálni, a lovak nyugalmát bármivel megzavarni.

4. A lovardában hagyott felszerelésekért felelősséget nem vállalunk. Ha valamit ott felejtettél, szólj, és ha lehetőségünk van rá, biztonságba helyezzük.

5. Mindenki a saját felelősségére tartózkodik a lovardában, és saját felelősségére ül lóra. A legnagyobb körültekintés mellett is előfordulhat baleset, a ló veszélyes „üzem”, a lovarda nem vállal felelősséget az esetleges sérülésekért.

6. A lovardában és annak felszereléseiben okozott kárt teljes egészében az okozónak meg kell téríteni.

7. Külön kérjük a szülőket, hogy a gyerekekre fokozottan ügyeljenek, egyedül ne engedjék a lovak közelébe!

III. A lovaglásra vonatkozó szabályok

1. A lovasok kötelesek a lovas oktató utasításait mindenkor és maradéktalanul betartani, így különösen a lovasok sorrendjére, a jármódra, az irányváltoztatásokra vonatkozó  utasításokat.

2. Lovaglás közben a lovon tilos dohányozni, enni, cukorkát szopogatni, rágógumizni vagy mobil telefont használni.

3. Lovaglás közben minden lovas felelős nemcsak a saját hanem a többi lovas biztonságáért,ezért a lovaglás során törekednie kell arra, hogy mások biztonságát ne veszélyeztesse.

4. A lovardai foglalkozások alatt a „jobb kezek találkoznak” szabály érvényes, vagyis azonos jármódban egymással szemben érkező lovasok jobb oldalról haladjanak el  egymás mellett. A magasabb jármódban (pl. vágtában) közlekedő lovas a külső patanyomon lovagol, az alacsonyabb jármódban (pl. ügetésben) lévő lovas a belső patanyomon halad.

5. Kiskorú gyermek csak a szülő írásos hozzájárulásával lovagolhat.

6. A lovakat a lovas oktató osztja szét, a lovasok tudásszintjéhez mérten, az oktató mindig a legideálisabb párosokra törekszik.

7. Az oktató minden új lovas, lovaglási tudását felméri, terepre csak a megfelelő szintű lovas tudással lehet menni.

8. A lovas oktató utasításait betartani kötelező.

IV. Lovas öltözéke

1. Megfelelő méretű kobak rendeltetésszerű használata minden korú és nemű lovas számára kötelező a lovardai tartózkodás teljes ideje alatt.

2. Zárt cipő, hosszú nadrág minden időjárási körülmények között, a lovardai tartózkodás teljes ideje alatt kötelező.

3. Gerincvédő, védőmellény, lovaglócipő, lábszárvédő, csizma használata feltétlen javasolt.

4. Hosszú hajú lányoknak a hajgumi, vagy hajcsat vagy bármi, ami megakadályozza a tincsek arcba kerülését kötelező.

V. Általános szabályok

1. A lovarda területén mindenki köteles a lovarda szabályait betartani

2. Aki nem tartja be a szabályokat, az a saját maga, társai és a lovak biztonságát veszélyezteti, azt haladéktalanul távozásra kell felszólítani, és késedelem nélkül el kell távolítani a lovarda területéről

3. Mindenki köteles lóra szállás előtt elolvasni a Házirendet és nyilatkozni (az erre vonatkozó nyilatkozat aláírásával) arról, hogy saját felelősségére lovagol!

Kérünk minden kedves Lovasunkat, hogy olvassa el és töltse ki a felelősségvállalási nyilatkozatot, amit alább le tud tölteni, vagy a helyszíen igényelhet egyet az oktatóktól.